eveniment
Atelier de eliberare emoțională
Nu râsul îngrașă, ci stresul. Nivelul crescut de cortizol conduce la acumularea grăsimii abdominale. Stresul suprimă funcția tiroidei, reduce performanțele cognitive, scade imunitatea. Cortizolul crescut, hormonul stresului, afectează întregul sistem fiziologic.
Râsul chiar poate fi cel mai bun medicament în acest caz și nu numai.
Am întâlnit și lucrat cu oameni care și-au inhibat capacitatea de a râde cu bucurie ceea ce i-a determinat să devină rigizi emoțional și psihologic. Au ajuns să își ia în serios toate gândurile atrăgând după sine frici iraționale și anxietate, dezvoltând o incapacitate de a mai acționa în a-și îndeplini visurile sau să performeze la serviciu.
Exemplu: dacă aștepți să fii sunat de la muncă și știi că este un apel serios, după o perioadă de timp până și soneria telefonului poate declanșa un stres pentru tine; chiar dacă te sună cineva să îți dea o veste bună sau să te întrebe de rețeta checului cu care te-ai lăudat la serviciu. Corpul tău va fi deja programat să se streseze.
Viața nu este nimic altceva decât o serie de răspunsuri și consecințe ce se dezvoltă în timp ce ne maturizăm sub influența oamenilor și evenimentelor.
Noi ne putem programa mintea și corpul atât în ceea ce privește experiențele bune și productive cât și experiențele neplăcute și nesănătoase. Când trecem prin experiențe negative precum anxietate și frica, ele sunt în mare parte rezultatul experiențelor din trecut și neprocesate astăzi. Adică, din obișnuință, trăiești constant aceleași emoții specifice anxietății. Normal că ajungi să crezi că fie ai inebunit fie n-ai cum să mai fii fericit.
Și dintr-o obișnuință ne-ecologică, care se mai numește și zona de confort, nivelul stresului crește, începi să ai gânduri și griji excesive și nerealiste, devii anxios, neproductiv în viața personală și profesională, procrastinezi, n-ai energie. Cauți mereu motivație ca să faci ceva, cauți curajul și încrederea ta prin cărți sau cauți vinovați pentru starea ta curentă.
Atunci când nivelul de energie scade și fricile se înmulțesc, stima de sine s-a stafidit, te devalorizezi, te autosabotezi și se naște depresia.
Doctorul Madan Kataria a întâlnit mulți pacienți triști care veneau fie la controlul de rutină fie pentru rețeta de medicamente. De multe ori aceștia nici nu trebuiau să mai vină în cabinet pentru că Madan își vedea următorii pacienți pe stradă. Știa deja care va avea probleme medicale după tristețea care se citea pe chipurile lor.
Și-a dorit mult ca să eradicheze tristețea aceea care parcă se înmulțea, așa că a creat un mic club de râs cu prietenii lui. Mai departe a ajuns să răspândească această mișcare prin dezvoltarea a zeci de astfel de cluburi în întreaga lume.
Astfel s-a născut Laughter Yoga!
Primul meu contact cu acest instrument terapeutic de eliberare emoțională a fost în anul 2019. Deja parcursesem câteva ore de terapie pentru a mă vindeca de anxietate și am cunoscut-o pe soția terapeutului meu care, și ea psihoterapeut la bază, practica laughter yoga – terapia prin râs.
Doamne cât am râs! Și nu un râs în stilul stand-up comedy, ci un râs terapeutic, un râs liber și eliberator! Intens pentru tot corpul fizic, emoțional și mental.
Trei ani mai târziu, după lungi procese terapeutice personale și formări profesionale în domeniul terapiei holistice, am ales să învăț tainele, să zic așa, terapiei prin râs. Încă sunt fericită pentru că am decis să adaug în registrul meu de practici această formă de terapie extrem de ecologică, sănătoasă și contagioasă.
Ce este laughter yoga?
Yoga prin râs este o combinație de râs necondiționat și respirația yoghină (cunoscută și sub numele de pranayama). Yoga prin râs este dovedită științific și este singura tehincă care le permite adulților să râdă cu poftă și cu bucurie fară ca să fie implicat vreun proces cognitiv. Adică, în momentul practicării terapiei prin râs, nu vei mai analiza nimic, nu te mai gândești la faptul că poți fi caraghios și că te poți face de rușine, nu se mai instalează frica sau anxietatea. Ci pur și simplu râzi!
Așadar yoga prin râs ocolește intelectul care funcționează ca o frână în calea râsului natural.
În practica terapiei prin râs, râsul este stimulat inițial ca un exercițiu fizic, în timp ce menține contactul vizual cu ceilalți din grup astfel se încurajează comportamentul ludic și copilăros. Ceea ce va duce la un râs adevărat, liber și sănătos. A fost dovedit științific că, 20 de minute de râs în fiecare zi, sunt suficiente pentru a te bucura de beneficiile fiziologice pe care le oferă această practică.
Poate ești deja curios să afli de ce este atât de importantă practicarea acestei forme de terapii în locul unui bilet la un show de stand-up comedy așa că îți las în scris o mică parte din zecile de beneficii odată ce începi să practici laughter yoga.
Cu ce te ajuta laughter yoga:
- râsul face ca problemele emoționale și interesele egoiste să dispară și umplu inima cu bucurie
- eliberezi vocea prin sunetul râsului ceea ce poate provoca o schimbare în starea ta afectivă
- râsul eliberează numeroase emoții din mintea subconștientă, barierele mentale și straturile de inhibiții
- râsul stimulează sistemul nervos parasimpatic care este ramura relaxantă a sistemului nervos autonom
- mișcarea mușchilor abdominali și ai diafragmei tonifică, stimulează și însănătoteșțe sistemul digestiv
- exercițiile de râs și respirație cresc aportul de oxigen în organism ceea ce vă întări sistemul respirator, cardiovascular și imunitar
- râsul schimbă comportamentul și induce mișcarea ceea ce va crea emoții și senzații plăcute în corp care pot modifica gândurile
- râsul ajută la eliberarea sentimentelor înăbușite și a emoțiilor înmagazinate în mintea subconștientă
- râsul este o eliberare fizică și psihologică ceea ce poate dezvolta inteligența emoțională, induce relaxarea și calmul prin eliberarea de furie și frustrare
- râsul reduce nivelul de hormoni specifici stresului din corp
- simptomele de depresie sunt reduse prin practicarea regulată a terapiei prin râs
- yoga prin râs curăță plămânii și oxigenează organele facandu-te să te simți energizat, revigorat și sănătos
- studiile științifice au dovedit că râsul este cel mai bun răspuns la cum poți avea o inimă sănătoasă
- yoga prin râs este un remediu universal care ajută la ameliorarea emoțiilor și reducerea durerii, râsul fiind un analgezic eficient
- îmbunătățește starea de spirit imediat ce practici exercițiile de râs și respirație căci atunci sunt eliberate endorfinele și serotonină
- râsul te ajută să relaționezi cu o mai mare ușurință fiind stimulat mult mai ușor procesul de comunicare fie că este la nivel de business fie intim
- râsul înlătură stresul fizic, mental și emoțional și instalează emoții precum bucuria și curajul
Tehnicile de respirație din exercițiile de râs cresc nivelul de oxigen care ajunge la celule și reprezintă cel mai important factor pentru a duce o viață fară boli și plină de energie.
Stresul și o stare mentală negativă pot face ca respirația să devină superficială și neregulată. Atunci apare tendința de a ne ține respirația când suntem supărați sau într-o stare de neliniște. Asta duce la acumularea de dioxid de carbon în sânge ce cauzează stres și reacții emoționale neproductive și neplăcute.
Cu cât îmbătrânim, începem să luam viața din ce în ce mai mult în serios, și totul este serios și important și critic și urgent, astfel se nasc grijile, sentimentul de copleșire, neputința și insuficiența. Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care se pierde capacitatea de râde. Și atunci căutam mereu un motiv ca să râdem câteva minute sau îl respingem total.
Să știi că oamenii cu fire ludică au capacitatea remarcabilă de a se adapta oricărei situații. Au multă energie fizică și pot lua decizii cu ușurință fiind neatașați de un rezultat. Râsul dezvoltă inteligența emoțională ceea ce te poate conduce către o viață fară frici iraționale.
Inteligența emoțională este abilitatea, ce poate fi antrenată, de a procesa emoții în modul potrivit și ecologic. Este capacitatea de a recunoaște nu doar sentimentele proprii, ci și pe ale celorlalţi. Ne ajută să ne motivăm și să ne gestionăm emoţile în cel mai bun mod posibil fără a ne face rău nouă sau altora. În mod normal, fie reprimăm emoțiile fie le suprimăm. Exprimarea emoţiilor ar putea duce la conflicte cu alţii, în vreme ce suprimarea lor poate să-i facă rău individului. Forma potrivită de expresie are un impact pozitiv și conduce la acțiunea potrivită, în vreme ce emoțiile reprimate sunt înregistrare în mintea subconștientă ce pot avea repercursiuni fizice negative.
Majoritatea oamenilor duc cu ei bagajul emoțiilor neprocesate, care pot face prăpăd în corp. Yoga prin râs ne ajută să eliberăm acele emoții. Râsul necondiționat ajută la eliberarea acestui bagaj emoțional și la obținerea echilibrului emoțional.
Rolul inteligentei emoționale este acela de a-ți dezvolta abilitatea de a gândi și raționaliza consecințele înainte de a acționa din impuls. Râsul ne ajuta să ne dezvoltăm starea de fluiditate emoțională, în care grijile și obiectivele devin mai puțin importante sau serioase.
Vreau să închei această prezentare prin a-ți spune cea mai mare satisfacție a practicării rasului, acela că râsul este un limbaj universal care are potențialul de a uni omenirea. Cred că râsul este ca o emoție puternică ce creează o aura pozitivă în jurul individului ceea ce poate duce la creearea unei aure colective. Ne putem face bine unul celuilalt. Cum poate asta să nu fie frumos?
Dacă alegi să fii trist, nimeni nu te poate opri. Dacă alegi să râzi, nimeni nu te poate opri. Dar e alegera ta în ce energie vrei să îți aduci familia, business-ul sau visurile.
Personal, am ales râsul. Clienții meu îmi spun că au apelat la serviciile mele, în primul rând pentru energia pe care o eman, și în al doilea rând pentru rezultatele pe care le am în viața mea după ce am lăsat anxietatea și fricile în urmă.
De unde crezi că am atâta energie? Râd! Râd cu poftă! Râd cu bucurie! Iar acest lucru se simte peste mări și oceane.
Organizez și facilitez ateliere de eliberare emoțională folosind terapia prin râs și mi-ar placea să te cunosc și pe tine la unul dintre atelierele mele.
Din perioada pandemiei și până în prezent, organizam atelierele în format online. Acum, cu toată bucuria mea, îți spun că am organizat primul atelier de terapie prin râs fizic în sală.
Evenimentul are loc la Brașov, în data de 18 aprilie, orele 19:30 – 21:00.
Hahahai să ne vedem la o porție de sănătate emoțională și mentală!